Ανακαλύψτε αυτή τη χαμένη ρωμαϊκή πόλη στα ισπανικά Πυρηναία Lost Roman City

Την επόμενη φορά που οδηγείτε στην Ισπανία, δείτε μια από καιρό χαμένη ρωμαϊκή πόλη στους πρόποδες των εκπληκτικών Πυρηναίων.

Υπάρχουν καταστήματα χαμένων πόλεων σε όλο τον κόσμο, και νέες ανακαλύπτονται ξανά συνεχώς (όπως η χαμένη αιγυπτιακή πόλη Ηράκλειο/Θώνης που βρέθηκε βυθισμένη στη Μεσόγειο Θάλασσα). Υπάρχουν επίσης πολλές χαμένες πόλεις της ρωμαϊκής εποχής γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Ένα από τα πιο πρόσφατα σημαντικά ευρήματα ήταν μια προηγουμένως άγνωστη ρωμαϊκή πόλη στα ισπανικά Πυρηναία.

Είναι προφανές ότι αυτή ήταν μια ουσιαστική αρχαία ρωμαϊκή πόλη, αλλά ακόμα κανείς δεν γνωρίζει το όνομά της. Μέχρι να ανακαλυφθεί το όνομα της παλιάς ρωμαϊκής πόλης, η πόλη ονομάζεται με το παλιό όνομα της τοποθεσίας – El Forau de la Tuta. Αν και είναι συναρπαστικό να διαβάζεις για πόλεις που έχουν χαθεί από καιρό, είναι συνήθως πιο ικανοποιητικό να επισκέπτεσαι πόλεις με πιο σημαντικά ερείπια. Επισκεφθείτε τα Ρωμαϊκά Τείχη του Λούγκο στην Ισπανία και δείτε ένα πολύ σπάνιο παράδειγμα ρωμαϊκών τειχών που παραμένουν σχεδόν ανέπαφα.

Η νεότερη χαμένη ρωμαϊκή πόλη της Ισπανίας – El Forau de la Tuta

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα στην Αραγονία της Ισπανίας μόλις ανακοίνωσαν ένα νέο σημαντικό εύρημα φέτος το 2022. Οι ερευνητές ξεκίνησαν να μελετήσουν ορισμένα παραμελημένα ερείπια, αλλά αντ’ αυτού ανακάλυψαν μια άγνωστη μέχρι τότε αρχαία πόλη. Ξεκίνησαν τις ανασκαφές τους το 2018 και μελέτησαν ερείπια γύρω από το ερημητήριο του San Pedro. Ο πρώτος γύρος ανασκαφών πραγματοποιήθηκε το 2021.

Περίοδος: 1ος έως 2ος αι
Όνομα: Άγνωστο

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλές περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν μετέπειτα μελέτες που θα ζωντανέψουν περισσότερο την πόλη και την ουρά της.

Τι είναι γνωστό για τη ρωμαϊκή πόλη (και μεταγενέστερο χριστιανικό οικισμό)

Η ρωμαϊκή πόλη χρονολογείται μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα και είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας ρωμαϊκής πόλης – όπως λουτρά, παροχή νερού, πολεοδομικός σχεδιασμός, ναός, δρόμοι και υπονόμοι. Είναι πιθανό η πόλη να ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είναι γνωστό σήμερα, καθώς η τοποθεσία εκτείνεται σε ανεξερεύνητες γεωργικές εκτάσεις. Η πόλη βρέθηκε να είναι μεγάλων διαστάσεων και τα «κτίσματα μνημειακών διαστάσεων».

Η μελέτη εντόπισε δύο κορινθιακά κιονόκρανα, τρεις πλάγιες αττικές βάσεις, μια κλασική αττική βάση, πολλά τύμπανα με αυλακωτούς άξονα με επίπεδα άκρα και ένα θραύσμα γείσου. Πιστεύεται ότι επρόκειτο για πρώιμα αυτοκρατορικά δημόσια κτίρια.

Η πόλη κατοικήθηκε επίσης κατά την πρώιμη-μεσαιωνική χριστιανική εποχή (9ος έως 13ος αι.). Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταγενέστερης περιόδου, ήταν μια αγροτική κοινότητα που ονομαζόταν Artede (ή Arteda, Artieda ή Arteda Ciuitate) στους Βησιγότθους και στις αρχές της Ανδαλουσίας περιόδους.

Ήταν μια κοινότητα αγροτικού οικοτόπου πάνω στον παλαιότερο ρωμαϊκό οικισμό. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου (όπως η παλιά ρωμαϊκή πόλη Dara), μπορεί κανείς να βρει ανθρώπους να ζουν στα ερείπια αρχαίων ρωμαϊκών ερειπίων σήμερα. Μερικές φορές, οι υπόλοιπες κατασκευές των παλαιών μνημειακών κτιρίων ενσωματώνονται στα σπίτια των χωρικών.

Τοποθεσία & σκηνικό της χαμένης ρωμαϊκής πόλης

Η από καιρό χαμένη ρωμαϊκή πόλη βρισκόταν κάποτε σε έναν δρόμο που συνέδεε τρεις σημαντικές ρωμαϊκές πόλεις – την Iaca (Jaca, Huesca), το Ilumberri (Lumbier, Navarra) και το Pompelo (Παμπλόνα, Ναβάρα). Σήμερα η διαδρομή είναι γνωστή ως Camino Real de Ruesta a Mianos (ο High Road από τη Ruesta στο Mianos).

Ο δρόμος παρέμεινε πολύ καιρό αφότου οι Ρωμαίοι πήγαν στο Μεσαίωνα ως μια διαδρομή προσκυνήματος στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (ήταν ένα τμήμα της Γαλλικής Διαδρομής ως μέρος του Camino de Santiago).

Οι Ρωμαίοι ονόμασαν την Ιβηρική χερσόνησο Ισπανία. Κυβέρνησαν μέρη ή ολόκληρη την Ισπανία από περίπου το 218 π.Χ. έως το 472 μ.Χ. – μια περίοδος σχεδόν 700 ετών. Η Ρωμαϊκή Δημοκρατία εδραίωσε την παρουσία της στην ανατολική ακτή της Ισπανίας νωρίς και οι Ρωμαίοι παρέμειναν εκεί μέχρι την πτώση της αυτοκρατορίας γύρω στο 472 μ.Χ. Δεν λείπουν τα εντυπωσιακά ρωμαϊκά ερείπια που βρίσκονται σήμερα σε όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η ρωμαϊκή παρουσία στην Ισπανία ήταν η ισχυρότερη κατά μήκος της ακτής, η περιοχή στην οποία αποτελούσε το El Forau de la Tuta θα ελεγχόταν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Βρίσκεται κοντά στην περιοχή των Βάσκων της Ισπανίας.

Check Also

Οι 10 καλύτεροι δρόμοι του Λονδίνου που προσφέρουν γοητευτικούς περιπάτους, ιστορική ατμόσφαιρα και ζωντανή ζωή στην πόλη

Οι 10 καλύτεροι δρόμοι του Λονδίνου που προσφέρουν γοητευτικούς περιπάτους, ιστορική ατμόσφαιρα και ζωντανή ζωή στην πόλη

Nova Scotia To Ontario: Οδηγός για αυτό το τριήμερο οδικό ταξίδι

Nova Scotia To Ontario: Οδηγός για αυτό το τριήμερο οδικό ταξίδι

Μια μέρα με τη μέρα δρομολόγιο: Πώς να περάσετε 10 τέλειες μέρες εξερευνώντας την ανατολική ακτή του Καναδά

Μια μέρα με τη μέρα δρομολόγιο: Πώς να περάσετε 10 τέλειες μέρες εξερευνώντας την ανατολική ακτή του Καναδά