Ο τάφος της Καικιλίας χτίστηκε για μια ισχυρή Ρωμαϊκή γυναίκα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως μεσαιωνική οχύρωση.
Ο τάφος της Caecilia Metella είναι ένα από τα πολλά αξιόλογα μαυσωλεία της αρχαίας Ρώμης (άλλα περιλαμβάνουν την Πυραμίδα του Κεστίου και το Μαυσωλείο του Αδριανού – που μετατράπηκε σε Castel Sant’ Angelo). Ο Τάφος της Καικιλίας βρίσκεται λίγο έξω από τη Ρώμη κατά μήκος της Via Appia (η Via Appia ή Appian Way ήταν ο παλαιότερος και σημαντικότερος ρωμαϊκός δρόμος).
Ο τάφος της Caecilia Metella βρίσκεται στο σημείο τριών μιλίων στην Αππία Οδό. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά αρχαία ρωμαϊκά ερείπια που παραμένουν στη Ρώμη – μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τα δεις όλα σε ένα ταξίδι.
Ποια ήταν η ισχυρή Ρωμαία Caecilia Metella
Ο τάφος της Caecilia Metella χτίστηκε κατά την ύστερη Ρωμαϊκή Δημοκρατία ή την πρώιμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 1ο αιώνα π.Χ.
Χτίστηκε για να τιμήσει την Caecilia Metella. Ήταν κόρη ενός Ρωμαίου προξένου που ονομαζόταν Quintus Caecilius Metellus Creticus και σύζυγος του Marcus Licinius Crassus. Ο Μάρκος Λικίνιος Κράσσος ήταν κοσμήτορας της Ρώμης και υπηρέτησε υπό τον Ιούλιο Καίσαρα κατά τους Γαλατικούς Πολέμους. Αυτό την έκανε να συνδεθεί με δύο από τις πιο σημαντικές οικογένειες της Ρώμης από γέννηση και γάμο.
Ο πατέρας του Marcus Licinius Crassus είχε το ίδιο όνομα, Marcus Licinius Crassus, και μνημονεύεται ως ο άνθρωπος που νίκησε την εξέγερση των σκλάβων με επικεφαλής τον Σπάρτακο. Επίσης, κατά μήκος της Αππίας Οδού ο Κράσσος σταύρωσε τον Σπάρτακο και 6.000 αιχμαλωτισμένους σκλάβους. Ο Κράσσος πέθανε κατά την εκστρατεία κατά των Πάρθων (των μακροχρόνιων αντιπάλων της Ρώμης με έδρα το σημερινό Ιράν).
Παραδόξως, η Caecilia Metella καταγράφεται ως μια διαβόητη γυναίκα στην εποχή της, καθώς και ως μια διασημότητα. Η μητέρα της ήταν διαβόητη μοιχός, και φαίνεται ότι ήταν και εκείνη. Η ιστορία της είναι μια ιστορία ίντριγκας και αποπλάνησης (το είδος που θα γνωρίζουν όσοι έχουν παρακολουθήσει τη σειρά του HBO Rome). Η ημερομηνία του θανάτου της είναι άγνωστη.
Η αρχαία επιγραφή στο μαυσωλείο είναι ακόμα ορατή σήμερα και γράφει “CAECILIAE | Q·CRETICI·F | METELLAE·CRASSI” – “Στην Caecilia Metella, κόρη του Quintus Creticus, [και σύζυγο] του Crassus.” Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για ποιον χτίστηκε το μαυσωλείο.
Είναι ασυνήθιστο για ένα μαυσωλείο αυτού του μεγέθους να έχει κατασκευαστεί για μια γυναίκα (η Ρωμαϊκή ήταν μια πολύ ανδροκεντρική κοινωνία όπου οι γυναίκες είχαν λίγα δικαιώματα). Στο Κολοσσαίο, οι γυναίκες θα έπρεπε να κάθονται στις πάνω σειρές (επισκέψιμες με ειδικές περιηγήσεις) με τους σκλάβους.
Μέγεθος του τάφου της Καισίλια Και προσθήκη του κάστρου
Ο Τάφος της Καικιλίας είναι ένα κυλινδρικό τύμπανο που τοποθετείται σε τετράγωνο βάθρο. Το βάθρο ανεβαίνει 8,3 μέτρα και ενώ το κυλινδρικό τύμπανο έχει ύψος 12 μέτρα. Το πλήρες ύψος του μνημείου είναι 21,7 μέτρα. Συγκρίνετε αυτόν τον τάφο με τον τάφο του αυτοκράτορα Αυγούστου που βρίσκεται κοντά.
Ύψος: 21,7 μέτρα (συνολικό)
Διάμετρος: 29,5 μέτρα (100 Ρωμαϊκά πόδια)
Ο τάφος έχει τέσσερα τμήματα – το σηκό, τον επάνω διάδρομο, τον κάτω διάδρομο και το δυτικό διαμέρισμα. Το σηκό είναι το πιο σημαντικό τμήμα και χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση των νεκρών. Το εξωτερικό του τάφου είναι διακοσμημένο με ζωφόρους, συμπεριλαμβανομένων ταφικών βωμών και αναθημάτων.
Ένα κάστρο (που ονομάζεται Κάστρο Caetani) προσελκύθηκε αργότερα στο πίσω μέρος του τάφου. Το κάστρο κάποτε είχε τρία επίπεδα και τώρα χρησιμοποιείται για να εκτίθενται διακοσμήσεις από το μνημείο.
Το κάστρο προστέθηκε πολύ μετά την πτώση της Ρώμης, μεταξύ 1302 και 1303. Τα έργα τοποθέτησαν επίσης μεσαιωνικές επάλξεις στην κορυφή του τάφου, δίνοντάς του την όψη ενός αμυντικού πύργου που έχει σήμερα. Χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο του δρόμου και για την είσπραξη διοδίων.
Ευτυχώς, ο τάφος και το κάστρο αποδείχθηκαν δύσκολο να χωριστούν και να εξορυχθούν για την πέτρα τους. Αυτό βοήθησε στη διατήρησή τους.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επίσκεψη στον τάφο της Caecilia σήμερα
Σήμερα ο Τάφος της Καικιλίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα και πιο γνωστά αρχαία μνημεία στην Αππία Οδό. Είναι ένα από τα κορυφαία επισκέψιμα αρχαία ρωμαϊκά αξιοθέατα στην Ιταλία σήμερα και είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα κατά μήκος της Αππίας Οδού.
Τιμή εισόδου: 7,00 € (8,00 $)
Περιλαμβάνει: Είσοδο στη βίλα του Quintilli & στα ιαματικά λουτρά του Καρακάλλα
Ημέρες Ανοιχτά: Τρίτη έως Κυριακή
Ώρες λειτουργίας: 9.00 π.μ. έως 6.30 μ.μ. (διαφέρει ανάλογα με την εποχή)
Είναι εύκολο να φτάσετε στον τάφο της Caecilia. Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Ρώμης, συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων που κάνουν στάση στη στάση λεωφορείου με αριθμό 660, και μπορούν να πάρουν τη γραμμή Α του μετρό προς το σταθμό Colli Albani.
Από εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν όχι μόνο τμήματα της αρχαίας Ρωμαϊκής Οδού, της Αππίας Οδού, αλλά και μια σειρά από άλλα εντυπωσιακά αρχαία ρωμαϊκά ερείπια. Δείτε τα ιαματικά λουτρά του Caracalla και τις κατακόμβες του San Sebastiano και του San Calisto. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία για να ανασυνθέσετε πώς ήταν αυτή η περιοχή κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.