Este minunat sa fii indragostit. Desi povestile si filmele de la Hollywood ne-au facut sa credem ca iubirea este magica, psihologii si oamenii de stiinta au descoperit ca dragostea este mai complicata decat am fi crezut.
Iata care sunt unele dintre cele mai fascinante descoperiri despre iubire si atractie:
Dragostea este complicata
Acea stare de a fi indragostit este, de fapt, o combinatie de dorinta, atractie si atasament, ce poate duce la diferite emotii, de la placere pana la durere.
Potrivit antropologului Helen Fisher, citat de themindsjournal.com, hormonii sexuali, testosteronul si estrogenul, ne regleaza apetitul sexual pentru a ne motiva sa ne reproducem.
Serotonina, dopamina si adrenalina controleaza de cine ne simtim atrasi, prin reglarea comportamentului la nivelul creierului, ceea ce ne face sa ne simtim exuberanti atunci cand suntem indragostiti.
Dorinta initiaza procesul de imperechere, atractia ne ajuta sa alegem un partener potrivit, iar atasamentul ne ajuta sa mentinem o relatie de durata cu un partener pentru a aduce la indeplinire indatoririle de parinte.
Iubirea poate sa reduca apetitul
Este cunoscut faptul ca nu simtim la fel de puternic foamea atunci cand suntem indragostiti. In stadiul de atractie, hormonii fericirii, dopamina si oxitocina, precum si hormonul stresului, sunt eliberati in cantitati mari la nivelul creierului.
Aceste substante chimice reduc apetitul si ne fac sa ne simtim euforici si cu capul in nori.
Dragostea este o dependenta
Cercetarile au descoperit ca iubirea este asemanatoare cu dependenta.
Un studiu realizat in anul 2016 a aratat ca simptomele primelor stadii ale iubirii romantice, precum euforia, dorinta, toleranta si dependenta, sunt similare cu cele ale adictiei de substante sau comportamente.
Unii cercetatori cred ca iubirea este similara cu dependenta de droguri. Din fericire, simptomele dispar pe masura ce relatia evolueaza.
Suferinta din dragoste este reala
Iti este imposibil sa te comporti normal atunci cand iti este dor de partenerul tau? Cand suntem indragostiti, nivelul cortizolului, hormonul stresului, creste si ne poate face sa ne simtim bolnavi.
Studiile au aratat ca partenerii de cuplu isi pot influenta unul altuia starea de sanatate fizica si mentala, iar problemele de sanatate ale unui partener il pot afecta si pe celalalt.
Dragostea poate sa reduca durerea fizica
Sentimentul de iubire poate sa creasca sau sa scada perceptia durerii, in functie de profilul psihologic si emotional al fiecaruia.
Dragostea are legatura cu conectivitatea functionala la nivelul creierului si ajuta la reglarea senzatiei de durere, potrivit unui studiu realizat in 2017.
Cercetarile au mai aratat ca atunci cand o persoana priveste o fotografie cu partenerul de viata, senzatia de durere este redusa pentru ca acest proces este asociat cu activarea neuronilor in centrele de rasplata ale creierului.
Inima franta nu este doar o expresie
Se spune ca atunci cand suferim din dragoste avem inima franta. Cercetatorii au descoperit ca suferinta din dragoste poate sa provoace o modificare la nivelul inimii. Este o afectiune cunoscuta drept sindromul de cardiomiopatie de stres sau cardiomiopatie Takotsubo.
Este o afectiune a inimii de scurta durata declansata ca un raspuns la o experienta fizica sau emotionala, provocand disfunctie cardiaca reversibila.
Cand suferi puternic din dragoste, camerele inimii care pompeaza sange isi modifica structura, afectand circulatia sanguina. Studiile au aratat ca aceasta problema este observata in special in cazul femeilor si barbatilor tineri, precum si in cazul femeilor in varsta, aflate la menopauza.
Dragostea ne face irationali
Descoperi ca esti dispusa sa faci tot felul de lucruri pentru persoana de care esti indragostita, pe care in mod normal nu le-ai fi facut? Se pare ca iubirea ne determina sa facem lucruri prostesti.
Cercetarile au aratat ca iubirea poate sa creasca tendinta de a lua decizii impulsive si sa scada comportamentul rational. Din aceasta cauza poti sa iei decizii gresite si sa faci lucruri regretabile la inceputul unei noi relatii.
Iubirea ne face fericiti
Studiile au aratat ca relatiile de iubire sunt asociate cu fericirea, starea de bine si lipsa simptomelor in cazul unor afectiuni. Satisfactia intr-o relatie ne imbunatateste sanatatea si starea de fericire.
De asemenea, iubirea ne motiveaza sa ne urmam telurile in ceea ce priveste dezvoltarea personala si sa dezvoltam trasaturi de personalitate care sunt potrivite pentru partenerul de viata.
Iubirea poate sa dureze pentru totdeauna
Prima etapa a unei relatii este considerata ca fiind cea mai intensa si provoaca acea senzatie inconfundabila de fluturi in stomac. Dar potrivit cercetatorilor, cuplurile care sunt impreuna de peste doua decenii au acelasi nivel al dopaminei in creier precum persoanele care sunt la inceputul unei relatii. De fapt, cu cat relatia dureaza mai mult, cu atat conexiunea este mai puternica.